F&F | Sporten in de zomer

Het warme weer is eindelijk gekomen! Maar Nederland is een land van extremen. Eerst extreem koud voor de tijd van het jaar, en dan opeens extreem warm na zo'n koude periode.

Het is heerlijk om eindelijk te kunnen rennen in shorts en hemdjes. Maar de warmte maakt het rennen zelf er niet makkelijker op. Je voelt je sneller moe en het gaat gewoon wat moeizamer.

Dat komt doordat het bloed bij warmte meer onder de huid door stroomt waardoor het zijn warmte kan afgeven aan de omgeving, de buitenlucht. Maar bij sporten wordt dat bloed juist opgeëist door de spieren. Zie je al waar het mis gaat?

Bij oververhitting tijdens het sporten, gaat de afkoeling van het lichaam vóór de sportprestaties. Dus je kunt minder presteren omdat je bezig bent met afkoelen.

Er zijn ook nog wat tips voor sporten in de warmte:

  • Drink extra. Door al dat zweten verlies je veel vocht. Doordat je water uit je bloed verliest wordt het bloed dikker en kan het minder goed rondstromen. Verder kun je bij een vochttekort duizelig worden,  hoofdpijn krijgen en bijvoorbeeld misselijk worden. Hartstikke gevaarlijk. Dit is dus niet alleen tijdens het sporten belangrijk, maar eigenlijk altijd. 
  • Bij temperaturen halverwege de 20 ligt zo'n beetje de grens tussen 'goed weer om te sporten' en 'te warm om te sporten'. Waar die grens precies is, ligt aan hoe getraind je bent. Vanaf een graad of 28 kun je beter niet buiten sporten. 
Is er zoals dit weekend, een temperatuur van zo'n 23 graden gemeld, dan kun je met deze tips lekker blijven rennen/sporten:
  • Draag luchtige kleding. Shortjes, hemdjes, t-shirts.. Vooral van technische (dry-fit) materialen die zweet snel laten verdampen. Katoen houdt vocht vast waardoor het nat blijft op je lichaam. Daardoor kan je lichaam geen zweet meer laten verdampen. En daarbij, zo'n mooi dry-fit shirt zit lekkerder en ziet er toch ook veel mooier uit?
  • Doe een zonnebrandcrème op! En draag een zonnebril en petje. Het kan door het windje van rennen/fietsen/wat dan ook, dan toch wel lekker fris aanvoelen, maar dat zorgt er alleen maar voor dat je minder snel in de gaten hebt dat je verbrand of een zonnesteek oploopt. 
  • Ga niet 's middags sporten. Het is dan op zijn warmst én de zon schijnt dan het felst. Twee redenen dus om 's ochtends vroeg of 's avonds laat te gaan sporten. 
  • Ga je op vakantie naar een warm land? Aan de middellandse zee bijvoorbeeld, of nog dichter bij de evenaar? In de ideale situatie sla je niet direct aan het sporten. Je lichaam heeft 3 tot 7 dagen nodig om te acclimatiseren. Ga je dus één weekje op vakantie? Geniet gewoon, en ga daarna thuis weer lekker sporten. 
  • Sport iets minder intensief. Het is al hartstikke goed dat je gaat sporten terwijl heel Nederland op terrasjes zit en de bbq aanheeft. Maak je training korter en/of doe rustiger aan qua tempo. 
  • Heb je de kans, ga dan sporten in het bos. De bomen beschermen je tegen de zon en er waait vaak een windje. Daarnaast absorbeert de bosgrond de warmte, waar asfalt warmte terugkaatst. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home | Reifkoeken, heerlijk huisgemaakt

Creabea | Breiring probeersel

Stijl | Enkellaarsjes